Tøj til adventure

Af Malthe Sporring

Som spejder og hikingentusiast har jeg gennem årene lært præcis, hvor værdifuldt ordentlig gear er. Når du finder dig selv i gang med at klatre op ad en klippevæg, er der ingen tid til bukser, der går i stykker. Når du tænder aftenbål under åben stjernehimmel, er der ingen tid til brandfarlige trøjer. Når du traver gennem Sveriges iskolde skove klokken tre om natten, er der ingen tid til kolde pullovers. Simpelt sagt, hvis du skal ud og rejse gennem verden med intet andet end din rygsæk, og det der er i den, er det afgørende, at du har de rigtige ting med. Og da jeg har været spejder i godt ni år, har jeg en god del erfaring med, hvad det vil sige at være beredt.

 

Fodtøj til fodrejser

adventure tøj

Uden tvivl er det vigtigst, at få orden på dine sko. Hvis ikke dit fodtøj passer til turen, vil dine fødder gøre ondt og være fyldt med vabler, inden for blot en dag. Der er mange, der foretrækker løbesko til vandreture, da de er lette, giver få vabler og tørrer hurtigt. Dog vil jeg personligt anbefale, at du får fat i nogle gode vandresko af læder, da de er varmere, og lettere at holde tørre. Derudover er vandresko ofte tykke, og giver derfor god beskyttelse mod hårde sten og andet tungt, som du kan tabe på fødderne i den vilde natur. På fødderne i skoene bør du tage et normalt sæt sokker på med uldsokker udenpå, for at holde fødderne varme og undgå vabel-skabende friktion. Derudover bør du købe noget læderfedt til dit fodtøj for at sørge for, at det bliver ved med at være vandtæt. Giv skoene et godt, jævnt lag inden hver forlænget tur, og dine fødder vil aldrig bliver våde på en vandretur igen.

Skoene er det vigtigste gear på en vandretur, da uden behagelige fødder kan der ikke være behagelig vandring.

Tricket til at holde sig varm

adventure tøjEn effektiv måde at holde overkroppen varmen på om vinteren eller natten er, at bruge den såkaldte trelagsteknik. Idéen er, at have et tyndt lag af polyester inderst for behag, og at transportere sved. Normalt skiundertøj burde være helt fint til dette. Udover dette lag, har du et isolerende lag, der skal holde varmen. Dette kan enten være af fleece eller uld. Personligt foretrækker jeg uldsweatre som Koks norske uldsweater, da de er utroligt varme, og kan isolere kroppen selv hvis det bliver vådt. Til dem, der synes at uld kradser, vil fleece også være et helt fint alternativ. Det yderste lag på din overkrop skal beskytte mod vind og vand. En regnjakke vil opfylde begge disse krav, men kan være ubehagelig at have på, fordi de ofte ikke ånder så godt. Du kan lede efter jakker med lynlåse, der kan åbnes for at lufte ud i din overkrop. Dog, hvis du ved med sikkerhed, at det ikke kommer til at regne på din tur, kan en såkaldt skaljakke være perfekt. Skaljakker er tynde og har intet for, hvilket gør, at de er meget lette, men de stadig beskytter mod kold vind. Astral laver nogle fine skaljakker, både til mænd og til kvinder.

Selvom det kan være frustrerende at skulle bære en masse ekstra tungt tøj på din vandretur, vil det være det hele værd når vejret bliver koldt og vådt.

Tricket, med trelagsteknikken som et alternativ til en varm, foret vinterjakke, er, at du kan regulere temperaturen meget let. Hvis det bliver for varmt, tager du bare dit yderste lag af. Hvis det bliver for koldt, tager du bare et ekstra lag på. Det er sjældent sket for mig, at jeg har haft brug for mere varme end det, de tre lag giver.

 

Bukser skabt til eventyr

Når det kommer til bukserne, er det vigtigt, at du vælger nogle, der passer til dine behov. Jeg har set mange spejdere, der primært bruger tights, fordi de er behagelige og lette at løbe i. Personligt synes jeg, at det er vigtigere at have noget, der er varmt og holdbart. Jeg har selv et par Fjällräven bukser, og har elsket dem i mange år. De er ofte lavet af meget holdbare materiale, der ikke let går i stykker, og kan derfor sagtens tåle en klatretur eller en god omgang mudder. Derudover beskytter de godt mod ild (jeg er selv blevet ramt af en gløde på benene, og mine bukser brændte kun halvt igennem), og er derfor ideelle til adventurespejd. Hvis du er ligesom mig, og elsker at have en masse små gadgets med dig, laver Fjällräven også mange bukser med masser af lommer, som kan fyldes med lommeknive, kompas og snacks.

Ekstra tilbehør

Fødder, overkrop og ben er det vigtigste at fokusere på til din vandretur, men der er også flere andre stykker gear, som du kan overveje at købe. En hue og et par vanter er lette at tage med, og kan være uvurderlige, hvis skovens nætter bliver koldere, end du troede. Det er også vigtigt, at du investerer i en god taske. Til små ture kan Fjällrävens Rucksack No 21 være perfekt til dig.. Hvis det er en længere vandretur, du skal på, med tungere bagage, er det vigtigt at tasken kan spændes ind om hofterne. Det skyldes, at du hurtigt kan få ondt i skuldrene, hvis de skal bære både dit telt, og din aftensmad mange kilometer.

Jeg håber, at denne guide kan hjælpe dig med, at vælge, hvilket gear du skal købe til din næste vandretur. Personligt har det rigtige gear været med til at gøre mange af mine ture så meget mere behagelige, varme og problemfri, og jeg håber klart, at det kan gøre det samme for dig, næste gang du skal ud og opleve naturen helt tæt på.

 

Hvis du gerne vil lære mere om gear til eventyr, kan du læse mere om forskellen mellem uld, bomuld og polyester her eller læse om, hvordan du vælger den perfekte vante til din næste vinterhejk her.

 

Har du en historie om adventuregear du brænder for at dele? Efterlad en kommentar med dit svar!

Søg tøj til kvinder

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *