af Malthe Sporring

 

Jakkesæt er nogle af de mest udsøgte og enestående stykker tøj, der kan købes for penge. De udøver klasse, stil og en overordnet aura af selvsikkerhed. De er udsøgte og delikate, og skal derfor behandles ordentligt. De bedste jakkesæt er håndsyede og planlagt helt ned til den fineste detalje, og kan derfor ikke bare kastes rundt som en hvilket som helst anden trift shop sweatshirt af polyester. Jakkesæt der ikke passes ordentligt på, vil have langt kortere levetid, og vil se værre ud. I det lange løb kan det endda spare dig penge, at gå den ekstra mil for at beskytte dit jakkesæt, da du vil undgå kostbare reparationer i fremtiden. Så lige meget om dit jakkesæt er skræddersyet, silke eller uld, sort og hvidt eller i spraglede farver, vil disse fem tips garantere dig, at dit jakkesæt bliver hos dig i længere tid.

 

jakkesæt

Sørg for jakkesættet mens du bærer det

Det vigtigste du skal huske, når du har et jakkesæt på, er at det skal behandles, som det delikate stykke tøj det er. Det betyder, at du skal så vidt muligt undgå at krølle det, da dette vil ødelægge dens form. Det kan også klart anbefales, at du undgår at bruge yderlommerne, da dette vil sørge for, at de buler ud, hvilket ødelægger den lækre, slanke form. Selvfølgelig behøver du ikke at spare på lommetørklæder og andet tilbehør, men yderlommen er ikke til mobiltelefoner. Inderlommerne er lidt sikrere at bruge, men du skal skam stadig være forsigtig. Nøgler og andre skarpe genstande kan sagtens ødelægge stoffet, og derfor gøre lommen ubrugelig.

Pas på dit jakkesæt når du ikke bruger det

Når dit jakkesæt ikke hjælper med at få dit smil til at se bredere ud, bør det hænge derhjemme på en ordentlig, bred træbøjle. Hvis du ikke gør dette, kan jakkesættet skabe unødvendige krøller og miste sin form. Tynde metalbøjler efterlader mærker, så rigtige naturlige træbøjler er de eneste, der dur. Træet kan også hjælpe med at absorbere fugtighed fra dit jakkesæt.

Undgå også at overfylde dit klædeskab, så du kan sørge for, at dit jakkesæt har nok plads til at lufte ud. Du skal også forsikre dig, at klimaet i dit klædeskab er ordentligt for et jakkesæt. Dette betyder kølighed, tørhed, renhed og mørke. På denne minimerer du skadelige bakterier og faren for at stoffet bleger og mister farve.

 

jakkesæt

Rens dit jakkesæt ordentligt

Jakkesæt skal aldrig vaskes i vaskemaskinen. Dette kan nemlig ødelægge formen helt, især hvis det er lavet af silke. Du bør derfor altid sende jakkesættet til et ordentligt vaskeri, hvor det kan renses uden, at den bliver ødelagt. Dette skal ikke ske for ofte, da kemikalierne udsætter jakkesættet, når det renses, og på et tidspunkt vil de begynde at nedbryde dit jakkesæt. Kun hvis der er tydelige pletter, bør det sendes væk til at blive renset. Hvis det kun er krøller, der irriterer, kan du stryge det med et dampstrygejern. Normale strygejern er no-go.

Det er også en god idé at investere i en ordentlig tøjbørste, hvis du gerne vil sørge for at dit tøj, ser så godt ud, som det kan. Tøjbørster fjerner snavs og støv fra overfladen af dit jakkesæt, og får det til at se klart, rent og splinter nyt ud. Jakkesættet bør børstes efter hvert brug.

Beskyt dit jakkesæt fra insekter

Hvis dit jakkesæt er lavet af uld, er det ekstremt vigtigt, at du tager de rigtige skridt mod at beskytte det fra insekter. Uld er et luksus tekstil med utrolige egenskaber, men der er desværre også en fare for, at der er insekt æg i det. Flere rensningsanlæg har kemikalier, der fjerne disse æg, men specielle moth balls kan også bruges. Disse er små kugler, der lægges i jakkesættet, hvorfra det udsender kemikalier der er giftige for insekter. Speciel insekt-sprays kan også bruges til at få samme resultater. Disse kemikalier fjerner insekterne, men beskytter ikke jakkesættet fra ny infestation. Det er derfor vigtigt, at du ikke blander rensede uld jakkesæt med ikke rensede uld jakkesæt, da dette bare kan føre til et nyt angreb.

 

Undgå krøller når du rejser med dit jakkesæt

Hvis du har brug for at rejse med dit jakkesæt, er det ekstremt vigtigt, at du ikke bare stopper den ned i kufferten, da det helt sikkert vil skabe krøller. Den bedste løsning er, at investere i en ordentlig garment bag. Disse kan være lidt upraktiske dog, så hvis du absolut skal have sættet i din kuffert, bør du sørge for at folde det ordentligt. Blacklapel.com’s guide til at pakke et jakkesæt giver et let eksempel på, hvordan du kan folde et jakkesæt for at minimere krøller.

Hvis dit jakkesæt nu alligevel bliver krøllet på din rejse af den ene eller anden grund, er det ikke altid givet, at du kan få fat i et dampstrygejern. Et godt tip til at fjerne krøller på dit jakkesæt er, at hænge jakkesættet på en hank i badeværelset på dit hotel, mens du tager et bad. Så længe jakkesættet ikke bliver ramt af vandet, vil det eneste, der rammer den være den varme damp, og dette vil stryge den lige så godt som et normalt dampstrygejern.

 

Med disse fem tips håber jeg, at dit jakkesæt vil leve bare en smule længere og være lidt bedre til at udstråle selvsikkerhed og formalitet. Til sidst: elsk dit jakkesæt. Pas på det, plej det, og jakkesættet vil tilbagebetale dig tifold.

Og tag så ud og vis dem hvad du kan! Du har ikke brugt så meget energi på at vedligeholde dit jakkesæt, så det bare kunne hænge på i mørket en hank. Held og lykke.

 

Var der noget essentielt vi glemte at nævne om jakkesæt? Efterlad en kommentar med dit svar!

 

Find dit nye jakkesæt her